Бесни земеделци блокираха за четвърт час днес пътя за Гърция пред

...
Бесни земеделци блокираха за четвърт час днес пътя за Гърция пред
Коментари Харесай

Бостанджии блокираха една от границите с Гърция, изкупуват дините им за едва 20 стотинки

Бесни земеделци блокираха за четвърт час през днешния ден пътя за Гърция пред Граничния контролно-пропускателен пункт " Капитан Петко челник " до Свиленград. Това стана при засилено полицейско наличие. До опашки обаче не се стигна поради слабия трафик.

Стопаните стачкуват против ниските изкупни цени на дини те, с чието произвеждане районът е прочут.

Продавам дини те на 20 стотинки за кг, а вие си ги купувате по левче за кг. Къде отива разликата, във всеки случай не при нас, сподели пред Българска телеграфна агенция бостанджията Стефан Колчев.

Според него един от проблемите е евтиният импорт от трети страни и от Европейски Съюз. Държавата би трябвало да се намеси с по-строги ограничения за фитосанитарен надзор и да контролира пазара. В земеделското министерство обаче царува безхаберие, счита Колчев.

Като различен въпрос той уточни криминализирането на вноса на евтини препарати за растителна отбрана, като в това време вносът на плодове и зеленчуци от Турция, третирани точно с такива препарати, е целогодишен.

Организаторът на митинга Живко Желев изиска оставката или дисциплинарното уволняване на шефа на Областна дирекция " Земеделие " в Хасково Златка Господинова. По думите на протестиращите тя въвела условие производителите да показват настоящи удостоверения за наследници на производителите със подписани контракти за наем на земя. Това важи единствено за област Хасково, на никое място другаде в страната, съгласно недоволните. Това също е мотив за митинга им.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР